Niestety, ta okazja wygasła 4 minuty temu.
913°
Opublikowano 5 dni temu

Żeliwny garnek + żeliwna patelnia z funkcją pokrywki 26 cm Kichly

89,99zł
Darmowa dostawa ·
Opublikowane przez
BoooB
Dołączył w 2016
393
1 547

O tej okazji

Ta okazja już wygasła. Oto kilka opcji, które mogą Cię zainteresować:

Więcej Garnki

Znajdź więcej okazji Garnki

Sprawdź więcej okazji

Odkryj więcej ofert na głównej stronie

Najniższa jak dotąd cena za ten zestaw.

Pamiętaj, żeby wypalić patelnię przed pierwszym użyciem.
Ja dodatkowo szorowałem ją z użyciem soli, ponieważ dno jest lekko porowate.

Ta patelnia może być używana na różnych źródłach ciepła, w tym na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych szklanych, a także w piekarnikach. Należy zwrócić uwagę na to, że na płycie szklanej, może spowodować zadrapania powierzchni.

Opis użycia znaleziony w necie.

Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).

Potrzebne będą:

  • nowa patelnia
  • płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
  • gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
  • olej roślinny lub smalec
  • piekarnik
Proces sezonowania wygląda następująco:

Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni. Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich. Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz. Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni. Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze. Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć. Gotowe!
Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.

Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na co dzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.

Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:

  • po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
  • nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
  • gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
  • wytrzyj patelnię do sucha
  • natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Odpowiednio dbając o patelnię, możemy być pewni że posłuży przez długo, bez konieczności ponownego sezonowania.
O tym produkcie
  • COMBO COOKER – żeliwna patelnia 2 w 1 o rozmiarze 26 cm może być używana jako pokrywka do 3,2-litrowego holenderskiego piekarnika
  • Wstępnie docenione – może być używany bezpośrednio z opakowania, ponieważ jest już pokryty olejem na bazie soi
  • Korzyści zdrowotne – żeliwo uwalnia żelazo do żywności, co jest dobre dla zdrowia
  • Wszechstronne zastosowanie – można przygotować zapiekanki, pieczywo tostowe, hamburgery, potrawy z jajek, ryby, kurczaka i wiele innych.
  • Wskazówki dotyczące pielęgnacji – należy je dokładnie umyć/osuszyć i kondycjonować olejem, aby służył dłużej.

Opinie o produkcie
834244-YBwKe.jpg
Amazon.pl Więcej szczegółów na
Aktualizacje społecznościowe

147 Komentarzy

sortowanie:
Awatar użytkownika
  1. Awatar użytkownika orzelek
    Do czego używacie takich naczyń? W czym są lepsze od stalowych czy tych z powłokami?
    Awatar użytkownika Seba_T
    Plus takich naczyń jest taki, że nie wrzucis do zmywarki, nie umyjesz jak wszystkich innych płynem, tylko musisz się brandzlować aby je wyczyścić. To dla masochistów co mają za dużo czasu wolnego. (Edytowano)
  2. Awatar użytkownika sybama
    Moje pytanko, czy nadaje się na indukcję?
    Awatar użytkownika b_g
    z zasady tak, ale raz - nie emaliowane żeliwo może indukcję bardzo porysować, a dwa - trzeba bardzo uważać żeby nie wymksnęło się z dłoni bo może ja również potrzaskać
  3. Awatar użytkownika Wiedun
    Na ognisko się nada, czy lepiej coś lepszego?
    Awatar użytkownika Tracz
    Nadal się jak najbardziej.
  4. Awatar użytkownika bedan88
    Moimi zadaniem dobra cena ale garnek chyba nie nadaje się do gotowania?
    Awatar użytkownika Tracz
    Tyle pieprzenia z tym jest dla tak wątpliwych zalet że podziękuję. Chyba że prowadzisz jakiś skansen tematyczny
  5. Awatar użytkownika madzia1_s
    Warto? (Edytowano)
    Awatar użytkownika Henryk_Czajka
    Nie warto - kupiłem i oddałem ( pordzewiał po pierwszym myciu )
  6. Awatar użytkownika lakimakromedia
    plus za poradnik jak sezonowac
  7. Awatar użytkownika ..dzik
    Do grilla gazowego się nada? Ktoś ma doświadczenie? (Edytowano)
    Awatar użytkownika sradam
    jasne że się nada
  8. Awatar użytkownika tolopepper
    W tej cenie rewelacja. Gar idealny do pieczenia chleba.
  9. Awatar użytkownika nick_do_zmiany_89
    Jak ktos nie potrafi dbac o patelnie zliwowa to zostaje mu chyba tylko gotowanie ze sloikow na patelniach z biedry. Pozdro
    Awatar użytkownika Staszek_Ce
    Pajdy z "pasztetem" z Drosedu. (Edytowano)
  10. Awatar użytkownika fungalvortex
    Koniecznie umyć przed użyciem bo baby na taśmie montażowej nalwylażniej miały gluty w nosie i Kichly!
  11. Awatar użytkownika 1yankes
    Za taki poradnik o sezonowaniu to szacuneczek. Kupione do zestawu do grilla. (Edytowano)
  12. Awatar użytkownika antonio.gorgonzola
    Ja takie używam w ognisku. Mega sprawa.
  13. Awatar użytkownika Clthr
    dobra do samoobrony przed włamywaczem, nie potrzeba nic więcej w domu
    Awatar użytkownika TheWryty
    Nie tak latwo sie taką zamachnąć
  14. Awatar użytkownika DanielD96
    Dzięki, kupione
  15. Awatar użytkownika michal.plMDW
    Dzięki kupione
  16. Awatar użytkownika Qqdyl
    Ech dyche przepłaciłem na poprzedniej promce tak mi pasuję nawet bardzo jednak to żeliwo trzeba dbać
  17. Awatar użytkownika KrzyNiuniek
    Dzięki kupione
  18. Awatar użytkownika Gżegżółka
    Bardzo uniwersalne - do piekarnika i na płytę indukcyjną, u mnie to podstawowe naczynie obok naczyń ze stali nierdzewnej. Żadnych teflonów. 
    Awatar użytkownika sybama
    czyli na indukcję jest ok?
  19. Awatar użytkownika Karol__Kot
    Właśnie szukam patelni, bo mnie małża poprosiła. Nie chce teflonowej. W co najlepiej uderzać żeby w miarę dobrze się smażyło i żadnego badziewi nie wydzielało?
    Awatar użytkownika Gżegżółka
    Klasyczna z nierdzewnej stali. Też trzeba sezonować, nie myjesz tego w zmywarce, ale jak się umie to smażenie na tym jest super wygodne - jak na teflonowej. Ale trzeba się nauczyć.
  20. Awatar użytkownika bb8
    Mam od kilku lat. Polecam
Awatar użytkownika